Separăm politica de afaceri, dar pe banii cui ?

 Săptămâna trecută a fost consiliul județean al PSD, în care a fost ales (din nou) Constantin Niță ca președinte al filialei Brașov. În afară de câteva articole prin presa locală, mare vâlvă nu s-a făcut pe această temă, omul a candidat singur, nu s-a găsit nimeni să i se opună, de fapt, părerea mea despre filialele tuturor marilor partide este că nu au persoane care să poată prelua conducerea de la actualii lideri, Scripcaru, Niță și alții.

 Cătălin Leonte, omul care la 5 dimineața era primarul Brașovului în în 2012 (când încă nu se număraseră toate voturile) a afirmat cu ocazia acestui eveniment că nu va mai candida la nicio funcție în partid în perioada următoare și că oamenii așteaptă altceva de la politicieni. În plus, a relansat o tema de dezbatere mai veche, separarea politicii de afaceri și a administrației de partid.

 Încercând să decriptez prima parte a declarației făcută de domnul Leonte, cred că este un pumn dat direct în plexul lui Constantin Niță, ceva care se poate traduce „cât e Niță președinte, nu mă mai vedeți pe aici”. Chiar și afirmația că oamenii așteaptă altceva de la politicieni vine tot ca o palmă pe obrazul fostului ministru al energiei, om cu ștate vechi în viața politică și care nu cred că se mai poate reinventa în anul 2015.

 Dar mai interesantă mi s-a părut propunerea de separare a politicii de afaceri. Aici nu sunt întru totul de acord cu domnia sa, sau poate nu am înțeles bine declarația. Pentru că am făcut politică și știu că aceasta costă.
Plecând de la cotizația pe care o plătești la casieria partidului, la finanțarea unor campanii de imagine pe care le face partidul (da, chiar și florile oferite de 8 martie pe stradă costă, că doar nu cresc în sediul PSD), până la finanțarea unei campanii electorale. În campanie, totul costă: aparițiile la televizor, afișele, bannerele, pixurile, chibriturile, pliantele, ca să nu mai vorbim de alte costuri „neoficiale”.

 Gândindu-mă la faptul că în campania pentru funcția de primar al Brașovului s-au investit sume care se apropie de 1 milion de euro iar salariul primarului este în jur de 4000 RON pe lună, observăm că pentru a-și recupera investiția omul trebuie să stea în funcție aproape 92 de ani. Deci banii se recuperează din ce, domnule Leonte ?

 Răspunsul este simplu, acolo banii se recuperează din influență, interes, șpagă, contracte trucate și alte fapte pedepsite în Codul Penal.

 Permiteți-mi, domnule Leonte, să cred că din veniturile dumneavoastră nu v-ați fi putut permite finanțarea campaniei dumneavoastră din 2012 și ați beneficiat de linii de credit deschise de oameni de afaceri.
Oare dacă ați fi ajuns primar, cei care v-au susținut financiar campania n-ar fi venit să vă ceară răscumpărarea ajutorului? Degeaba puteți să îmi spuneți că dumneavoastră i-ați fi refuzat, părerea mea este că ar fi șters pe jos cu dumneavoastră, ați fi fost blocat în Consiliul Local timp de patru ani și ar fi apărut în presă cele mai urâte detalii ale vieții dumneavoastră.

 În cazul în care chiar credeți ce spuneți, părerea mea este că faptul că ați pierdut în 2012 alegerile este lucrul cel mai bun care vi s-a putut întâmpla în această viață.

 Vedeți, mi-e teamă că tocmai astfel de declarații făcute de oamenii politici fac rău societății noastre. Pentru că până nu schimbăm Constituția și legile care privesc finanțarea partidelor politice (lucru refuzat chiar și de parlamentarii partidului din care faceți parte), orice astfel de „separare” a oamenilor politici de oamenii de afaceri este doar o afirmație lipsită de conținut, menită să-i prostească pe cei care ar crede în ea.

 În rest, fără mijloace reale de a face ceva, oamenii cinstiți preferă să se retragă dezgustați din politică, așa cum văd că faceți și dumneavoastră.

Mai citesc
Top