Mai există și oameni serioși în România ? Să mă caute !

Înainte de sărbători am postat un anunț de recrutare pentru una dintre firmele mele pe un site „de specialitate”. Jobul este în vânzări iar persoana respectivă ar trebui să dezvolte, alături de conducerea firmei, tot departamentul de vânzări al companiei (start-up), care cu asta se va ocupa. Deci trecusem experiența în vânzări ca fiind obligatorie …

Ce să vezi, azi când am deschis lista aplicanților am găsit CV-uri de la un preot, doi taximetriști, o casieră și un sudor. Acestea erau cele mai extravagante, în rest aveam aplicații ale unor promoteri și consilieri de credite bancare, oameni la care te gândești că ar mai fi avut ceva de-a face cu vânzările (dar nu destul).
Ca să nu mai spun că înainte de sărbători am chemat la interviu un individ care părea interesant în CV și care mi-a spus că vrea să se facă fotograf iar postul de vânzări și-l dorește doar până ce strânge ceva bani ca să-și cumpere un aparat foto profesionist.

Să nu mă înțelegeți greșit, am experiența faptului că cei mai buni contabili (după părerea mea) sunt inginerii. Și spun asta ca economist ce sunt și fără a vrea să-i jignesc pe cei care urmează astfel de studii, dar în 10 ani de activitate mi s-a dovedit acest lucru de fiecare dată.
Totuși, munca în vânzări necesită anumite cunoștințe, pe lângă cele teoretice, pe care le dobândești prin contactul cu oamenii și prin exercitarea acestei profesii și care contează, mai ales dacă jobul pentru care vrei să aplici cere experiență anterioară și nu este entry-level.

Să aplici pentru un job la care se cere experiență anterioară fără a avea nicio treabă cu cerințele postului mi se pare un semn de inconștiență crasă. În plus, să recunoști lipsa experienței în CV mi se pare deja prostie. Aș fi avut mai mult respect pentru cineva care ar fi mințit în CV, măcar ar fi încercat să se vândă mai bine.

Tind să cred că toți oamenii buni au plecat din țară și încep să caut butonul de unde se stinge lumina. Dar mai am ceva răbdare și încă mai sper …

PS: Dacă vă interesează jobul, vă rog să îmi trimiteți un CV pe basca.sorin@gmail.com.

Mai citesc
Top