La români e totul frumos până tre’ să dai cu banul …

Marcat de tragedia de la clubul Colectiv din București, am rămas atent la știrile care au urmat acestui trist eveniment. În ultima perioadă, toate ziarele dornice de cititori înduioșați mai exploatează și ei cât pot drama de la Colectiv, prin fel și fel de articole prin care răniții care au avut parte de îngrijiri medicale în străinătate condamnă sistemul medical din România, de unde spun ei că ar fi plecat cu infecții luate din spital.

Nu mă pricep la aspectele medicale, dar cred că pot să spun că atunci când ai arsuri și nu te alimentezi / ventilezi normal, nivelul tău de imunitate este subunitar și te poți infecta și de la un strănut puternic dat la un kilometru distanță. Totuși, nefiind medic nu merg mai departe.

Să revenim la infecțiile din spital. Sunt convins că ele există iar multe dintre spitalele din România sunt adevărate focare de infecție, atât pentru pacienți cât și pentru personalul care lucrează în ele.

Toți directorii de spital motivează că nu au bani să facă o dezinfectare potrivită a unităților, afirmație cu care sunt parțial de acord. Pentru că eu cred că ar mai putea fi niște bani, dar îi aruncă ei pe geam pe tot felul de cheltuieli nejustificate. Asta ar fi prima cauză a mizeriei.

A doua cauză, dezinteresul cetățenilor, care în afară ce consternare și ofuscare, altceva nu înțeleg să facă. Am citit că mulți dintre cei de la Colectiv care au fost spitalizați și trimiși apoi în străinătate NU ERAU ASIGURAȚI, adică nu cotizau la sistemul asigurărilor de sănătate. Dacă ne aflam într-o țară „civilizată”, gen S.U.A., medicii nici nu-i urcau în ambulanță pe pacienții neasigurați.

Practic, cheltuiala cu spitalizarea respectivilor neasigurați, plus transportul și spitalizarea în străinătate sunt cheltuieli nejustificate făcute de Guvernul României, cu niște persoane neasigurate, în dauna celor care plătesc lună de lună contribuții la salariu.

Și nu, nu cred că cei care erau acolo la concert nu era angajați, că n-ar fi avut bani de bilet la concert și de bere, cred doar că lucrau la negru.

Așa că este foarte ușor să spui că sistemul nostru sanitar este la pământ dar tu să nu dai niciun ban pentru el, doar să stai pe margine și să critici. Asta fac unii, se folosesc de „fraierii” care cotizează și apoi dau cu copita și spun că la străini era mai curat. Diferența dintre noi și străini este că ei dau cu banul pentru curățenie.

Mai citesc
Top