Despăgubiri pentru fermierii loviți de secetă? De ce?

Azi am citit un articol care trăgea un semnal de alarmă pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din ultima perioadă, îndemnându-i să depună cereri de despăgubire la instituțiile statului român. Am rămas perplex, în condițiile în care știu că acei fermieri sunt privați, adică sunt oameni de afaceri care au investit capitalul propriu și obțin profit ( sau nu în cazul de față ) de pe urma vânzării bunurilor produse. Mai mult, dacă ar fi fost un an bun ( din punct de vedere agricol ), nu cred că acei fermieri donau profitul obținut Statului Român.

Mi s-a urcat tot sângele în cap și am început să caut pe Google detalii despre o astfel de monstruozitate, după părerea mea. Ce am găsit m-a lăsat mască: Guvernul a alocat Ministerului Agriculturii (țineți-vă bine!) 500.000.000 de RON pentru despăgubiri acordate fermierilor care suferă de pe urma secetei din acest an. Pe lângă asta, mai citesc și declarația ministrului agriculturii, care le spune fermierilor să stea liniștiți, cei care nu vor putea fi despăgubiți vor primi ajutoare de minimis sau scutirea de la plata unor impozite.

Cea mai mare monstruozitate pe care am putut să o aud în această viață am auzit-o azi. Cum naiba să despăgubești pe unii, fermieri, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, privați, al căror profit a fost afectat de un fenomen natural neprevăzut ?

Fraților, astfel de cazuri sunt denumite riscuri în economie și pentru astfel de lucruri există un lucru foarte minunat, numit asigurare. Dacă ai o asigurare primești despăgubiri, altfel nu, așa se pune problema în economia reală, cea din care fermierii, se pare, nu fac parte.

În urma crizei financiare cifra de afaceri a companiei mele a scăzut la jumătate, să nu mai vorbim de profit. Este clar că a fost o criză neprevăzută, din moment ce prin 2009 guvernanții noștri declarau că nu există criză, pentru ca apoi să taie salariile bugetarilor din disperare de cauză.
Cum ar fi să ma duc și eu acum la Ministerul de Finanțe și să fac o cerere de despăgubire, am fost afectat de un fenomen neprevăzut ? Cum ar fi să merg să cer despăgubiri pentru că cifra de afaceri a firmei mele din Brașov este afectată de faptul că nu avem autostradă și aeroport spre orașul nostru, acest lucru inhibând investițiile din zonă, fenomen pe care nu l-am putut anticipa în momentul când m-a întors în Brașov să fac afaceri în anul 2004 ?

Nu înțeleg cât timp mai trebuie să treacă până când ne va lumina cineva asupra faptului că în capitalism este fiecare pentru el, nu unii mai deștepți și unii mai proști ?

Cum spuneam și mai sus, cea mai mare mizerie posibilă, relicva cea mai urât mirositoare a socialismului comunist din România se consumă prin aceste ajutoare date de Stat ( de orice fel ) care încurajează puturoșenia. Dacă de acești bani s-ar fi construit instalații de irigare nu aș fi avut nicio problemă, dar noi continuăm să-i dăm cerșetorului pește, în loc să-i dăm o undiță și să-l învățăm să pescuiască.

Mai citesc
Top