Brașov – cine, ce și cum în alegerile locale

 Am tot stat și am așteptat să văd cum se așează lucrurile pe scena politică brașoveană și cred că în urma zilei de ieri și a mutărilor de la PNL Brașov totul s-a simplificat extrem de mult, zilele următoare urmând să se întâmple și evenimentele care vor oficializa această situație.

Primăria Brașov

Aici și-au anunțat candidaturile (mai mult sau mai puțin oficial) următorii:

  • Christian Macedonschi (FG)
  • Răzvan Popa (PSD)
  • Cătălin Leonte (independent)
  • Adrian Oprică (PNL)
  • Adrian Atomei (ALDE)
  • Costel Mihai (PMP)
  • Mariana Sebeni (PER)
  • Dumitru Ion-Dumitrescu (UNPR)
  • George Scripcaru (independent)

Și da, pe George Scripcaru îl consider de ieri candidat la fotoliul de primar pe care îl ocupă încă, mai ales în urma renunțării la conducerea PNL Brașov. Acest lucru îi asigură libertatea de a candida independent.
Este clar de asemenea și faptul că Adrian Oprică fie își va retrage candidatura și îl va susține pe independentul Scripcaru, fie va fi un candidat doar „pe hârtie” și va avea apariții rare în campanie, tocmai pentru a nu rupe voturi de la actualul primar și a bulversa electoratul PNL.
Cred că George Scripcaru își va anunța zilele următoare demisia din PNL și candidatura ca independent la funcția de primar al Brașovului iar tot efectivul PNL Brașov va susține această candidatură, cu sau fără aprobarea șefilor de la centru. Nu-i bănuiesc nici pe cei de la București de naivitate, eu cred că toată această stratagemă este gândită de către PNL tocmai pentru anumite persoane care nu corespund criteriilor de integritate formulate în partid dar care rămân aproape de acesta.

Odată cu anunțarea oficială a candidaturii lui George Scripcaru s-ar putea ca o parte dintre candidații de mai sus să se răzgândească și după ce își vor reevalua șansele din noul context că s-ar putea să asistăm la câteva renunțări urmate de susținerea actualului primar pentru un nou mandat.

Singura opoziție reală cred că o poate face Răzvan Popa, dar candidatura acestuia este păgubită de scindările care au tot avut loc în PSD Brașov și de candidatura independentă a lui Cătălin Leonte, care va lua voturi tot de la PSD.

În rest, cred că ceilalți candidați vor încerca să facă tot posibilul pentru a ieși cu ceva în evidență, vom vedea cum vor reuși acest lucru.

Vom vedea zilele următoare dacă se va întâmpla ce cred eu, dar părerea mea este că dacă George Scripcaru candidează funcția de primar al Brașovului este un subiect închis. Și mai cred că în cazul unei candidaturi a lui Scripcaru ceilalți candidați (mai ales cei independenți) ar trebui sa-și minimizeze pierderile și cheltuielile, oricum nu vor avea șanse.

Consiliul Județean Brașov

Aici deocamdată nimeni nu știe nimic clar, singura candidatură oficial anunțată fiind cea a lui Adrian Veștea, din partea PNL. Cred că va fi o candidatură reală, cu toate că nu poate fi oficializată, viitorul președinte al Consiliului Județean va fi ales prin votul consilierilor aleși.

Un alt pretendent la fotoliul de președinte al Consiliului Județean Brașov știu că este Marius Dunca, de la PSD, care a și furat puțin startul cu două panouri stradale de promovare ale asociației din care face parte 🙂 la ieșirile din Brașov spre București și Târgu Mureș (două am văzut eu).

În rest, liniște. Chiar prea multă și mă aștept să fie liniște pe toată perioada campaniei, mai puțin micile conflicte locale care sunt inerente.

Mai citesc
Top